ESRC Comments to the Secretary of State Regarding Working Draft of Proposed Rules
Dated July 6, 2017

Rule 2.5.4 — Various clarifications requested:

In VSPCs
e Does this rule apply in the same manner for ballot preference updates?
o Does this rule apply to voters who wish to unaffiliate?

In offices
¢ Should also allow counties to defer processing a new ballot preference if the voter
establishes a preference after the ballot has been mailed?
¢ How are affiliation request/ballot preference requests handled if they accompany a
change of address or other update on the voter registration application?
o Clarify that any change to an unaffiliated voter’s ballot preference must be made using
the voter registration form.

There seems to be some conflict with this Rule and Rule 2.17

Rule 2.13.2. — Recommend striking this Rule. The current SOS training for voter registration is
not up-to-date. Replace with a requirement to complete a training course provided by or
approved by the County Clerk.

Rule 2.14.4 — Recommend striking this Rule until a working group of county and SOS staff have
had a chance to discuss automatic reports in SCORE and perform a test run in November 2017.

Other considerations include:

o This Rule would preclude counties from running needed daily balancing reports,
signature uploads, etc. This will cripple counties using a mail ballot sorter system.

) How is “schedule” defined? Is it acceptable to schedule a report during business
hours that won't run until after hours?

o Will the SOS run more reports and post to the FTP sites to compensate? How often

will these reports be available (daily, hourly, etc.)?

Rule 2.14.5 — As above, recommend striking this Rule until working group of county and SOS
staff have had a chance to discuss automatic reports in SCORE and perform a test run in
November 2017.

Rule 2.15.1 - Counties support this change. We do request clarification of who is defined as
"election administrator”. Is it someone with administrative SCORE user privileges or is it a
Director-level person?

Rule 2.17 — Strike “...IN THE NEXT PRIMARY ELECTION.”
Please clarify if an unaffiliated voter may change preferences within the 29 day window.

This Rule seems to conflict with proposed Rule 2.5.4.



Rule 7.2.12 — Clarify that any change to an unaffiliated voter’s ballot preference must be made
using the voter registration form, even when requesting a replacement ballot.

Suggest adding a field to the Signature Card to indicate ballot preference for in-person voters at
a VSPC.

Rule 7.5.5 - Counties generally support this Rule. Does there need to be a definition or
gualifications for what qualifies as “remote drop off locations™?

Rule 7.5.5 (A)(1) — Clarify the phrase “after ballots are mailed”. Is this after UOCAVA ballots are
mailed or after the 22 day deadline?

Some counties concerned with publicizing the dates and pick up times and potential for
sabotage of a collection box/24 hour box. Voters are not aware of the day/times now.

Rule 7.5.10 - Counties strongly oppose this change.

It is critical for counties to keep batch association through tabulation in preparation for, and
through, canvass. Also, in the case of a recount, batch association is necessary for
reconciliation.

Batch association also allows counties to pull envelopes post-election for cases submitted to the
District Attorney's office.

Rule 7.5.11 — A majority of counties oppose this Rule for the following reasons:

1. This would be significant burden to larger counties.
2. Counties would see increased costs for hiring more judges.
3. Counties would see increase postage costs.

Some clarification is requested?

e Isit necessary, early in the voting season, to forward ballots by the next business day?
If the Rule is adopted, counties prefer this requirement apply only after Election Day.

¢ If receiving county does not receive a ballot as notified from the sending county within 8
days of the election, does the voter get credit?

e What are receiving counties expected to do with the received scanned images since we
receive the envelope. Is there a SCORE function for these scans?

¢ Does either county retain the scanned images as voter records?

e Will the SOS provide counties access to "secure electronic transmission" through the
FTP site? (The scans will contain signatures.)

e Could quantity logs be sent to receiving counties instead?

e Will the SOS have a Scanning module in place for counties to use for this task?

e Large counties receive thousands of ballots from other counties. Denver would be
especially hard hit.

Potential compromises:
¢ Change “next business day” to “day after election day” on the last sentence.
e Have SOS compile all of the lists for each county — each county send their info to the
SOS and they send to the counties.



e SOS could receive late arrivals at the GMF for all metro counties and then document
and distribute.

Rule 7.5.12 - Does "U.S. Postal Service" refer only to the GMF or does it also refer to local post
offices?

Need to provide some alternative to date stamping for large counties that pick up trays and
pallets of ballots or have SOS staff receive and distribute final GMF ballots.

Rule 7.5.13 -

7.5.13(A)

¢ Recommend this be expanded to also include ballot sorters.
Consider automated removal via Opex systems.
Secrecy sleeves not always enclosed with ballot in return envelope.
Focus on the outcome about maintaining voter privacy versus specific requirements.
Clerks suggest flexibility in language such as..."within reason” or “to the extent
possible”...

7.5.13(C) — Recommend allowing counties to decide the location of tracking the party
information before recording it in SCORE. Suggest removing “MARK THE MAIL BALLOT
RETURN 29 ENVELOPE WITH” and replacing with the word “document”.

Rule 7.5.14(A) — Is this legal? Treating unaffiliated voters differently because we are allowing
the credible ballot to be accepted versus voters who return primary and general ballots for
example. Suggest removing the word “unaffiliated”.

Rule 7.5.14(B) — Counties primary concern here is ensuring that an unaffiliated voter who
returns two blank ballots receives vote credit/vote history in SCORE.

Clarify procedures to account for unvoted ballots in light of requirement for RLA to have hand
count of ballots match SCORE.

Rule 7.9.9 — Counties support this Rule.

Rule 7.9.10 — Counties request clarification on format for results report. Will this be a SCORE
module or SOS provided template?

Rule 7.16 — Counties without automated ballot sorters strongly oppose this Rule because of the
added cost and time required to comply. There is concern that in years with 3 elections, it may
not be possible for all counties to comply. Counties recommend:
¢ Changing "must" to "may".
o Clarify the word “following” due to the length of time it takes for manual entry into
SCORE.
e Add “or cure affidavit” to cover discrepant ballots which were cured.
o Define “date”. Is this the signature date or the date received by the county?
0 What if the voter does not date their signature?
0 Capturing the date with the signature will be a problem for counties using
automatic ballot sorters. The date image adds “noise” and interferes with the



signature recognition software. The work around would be to upload a cropped
signature image into SCORE and upload the full return ballot envelope image
into SCORE.
o If the Rule is adopted, clarify that it only applies to primary, coordinated and general
elections, not to elections conducted on behalf of another jurisdictions

Rule 8.1.5 - Make certificate expire after current year, for the following reasons:
e Laws and rules change each spring. Last years’ training may not apply.
e As written, this Rule creates a situation where two different watchers for the same
election could be certified under two different training programs.
e We train our judges every year, why would watchers have a different standard?

Rule 8.15.8 — Majority of counties support this Rule.

Rule 10.4 - How do counties provide public notice of the canvass date if they have to wait for
authorization to certify results?

One day to conduct canvass is insufficient. Clarify that counties may convene the canvass
board to review all other reports/data before RLA, but the board can't sign the official canvass
cert until post-RLA.

What does this sentence mean: BEFORE CERTIFYING OFFICIAL RESULTS, A COUNTY
THAT CONDUCTS A COMPARISON AUDIT AS DEFINED IN RULE 25.1.4 MUST MANUALLY
ADJUST THE PRELIMINARY RESULTS TO REFLECT ALL DISCRPANCIES IDENTIFIED IN
THE RISK-LIMITING AUDIT?

Counties have concerns about manually adjusting results.

Rule 10.5 — Canvass will now be held on multiple days in most counties due to RLA
requirements. We recommend striking “the day of”.

10.5.1(e) — The word “INCLUDING” is spelled wrong.

10.5.1(h) - Consider modifying this requirement for counties that print ballots using an MBP and
have no pre-printed ballot stock.

10.5.1(i) - Counties request a canvass report from SCORE to help provide these totals.
Rule 10.13.1/10.13.6 - Numbering does not follow logic.
Rule 14.1.1 (a) — Counties support this change.
Rule 14.3.4 — Is there an opportunity to increase enforcement ability here?
Rule 20.17.3 - Strike "a read-only, write once" and replace with “encrypted”.
Rule 25, generally-
e Please include Rule establishing what happens if there is a difference in interpretation

between the adjudication judges and the audit board.
e Address how to handle obvious errors.



e Address how RLA works with recounts/recalls.

Rule 25.2.2(A) — Support the risk limit not exceeding 5% for statewide audit but recommend
increasing it to 10% for countywide and below.

Rule 25.2.2(C) - Ballot manifest should also include the seal number of ballot storage container.

Rule 25.2.2(D) - Why would property owner ballots not be included in the 9th day tabulation? If
it is essential to preclude property owner ballots for purposes of the RLA it needs to state that
specifically.

Concern with “the county must finish tabulating”. Some counties struggle to complete tabulation
by the 9" day or run into unexpected issues.

Rule 25.2.2(E)(3) — This is more of a canvass function and does not belong here. Sub-rule 2 is
sufficient to verify that the number of ballots contained in the CVR is correct. Counties
recommend striking this entire sub-rule. At a minimum, strike everything after "the number of
mail ballots". Various issues cause cloudiness here that are accounted for/explained in the
Canvas report:

o Ballot envelopes received but no ballot counted (spoiled/blank/two voted ballots).

o Empty envelopes.

e Wrong ballot in the envelope.

This will muddy the lines between RLA and Canvass.

Rule 25.2.2 (F)(3) - Clarify what the RLA Tabulation Results Export is. Counties request this
information before Rule is in place.

Rule 25.2.3(B) - For consistency, can this deadline be 11:59 p.m. to match other timed
deadlines?

Rule 25.2.3(C) - Limit to only when there is a discrepancy between the audit board's
interpretation and a discrepancy with the CVR.

Rule 25.2.3(D) - Change "until a full hand count results" to "until a full hand count is required".



