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Andrea Gyger

From:

Sent: Monday, July 13, 2015 11:48 PM

To: SoS Rulemaking

Cc: Andrea Gyger; 

Subject: Addendum to my original comments

Attachments: RulesJuly7Comment_addendum_Branscomb.docx

Andrea 

Please add this additional comment to the rule making record. 

Thanks. 

Harvie Branscomb 

 

Sent from my android device. 



 
From Andrea Gyger's watermarked pre amended rules: 
 

Amendments to Rules 7.2.5 through 7.2.7: 

7.2.5 Effective January 1, 20152016, EACH mail ballot return envelope and mail 
ballot instruction must include a statement informing voters that it is a 
violation of law to drop off more than ten ballots RECEIVE MORE THAN TEN 
BALLOTS FOR MAILING OR DELIVERY in any election. 

7.2.6 Effective January 1, 2015, each mail ballot return envelope must include the 
following: “For third party delivery: I am voluntarily giving my ballot to (name 
and address) for delivery. I have marked and sealed my ballot in private and have 
not allowed any person to observe the marking of the ballot, except for those 
authorized to assist voters under state or federal law.” 

7.2.6  EFFECTIVE JANUARY 1, 2016, EACH MAIL BALLOT RETURN ENVELOPE MUST 
INCLUDE THE FOLLOWING: “I AM VOLUNTARILY GIVING MY BALLOT TO (NAME 
AND ADDRESS) FOR DELIVERY ON MY BEHALF.” 

7.2.7 A COUNTY MUST ISSUE A MAIL BALLOT TO ANY ELIGIBLE ELECTOR WHO 
REQUESTS ONE IN PERSON AT THE COUNTY CLERK’S OFFICE BEGINNING 32 DAYS 
BEFORE AN ELECTION. [SECTION 1-7.5-107(2.7), C.R.S.] 

 
--> New proposed 7.2.8: A COUNTY MUST ISSUE A PAPER BALLOT PURSUANT TO CRS 1-7-304 
OR CRS 1-7-503 TO ANY ELIGIBLE ELECTOR WHO REQUESTS ONE IN PERSON AT A VSPC. 
 
---------- 
 
Commentary: Rule 7.2.7 is appropriate but reminds that some counties fail to issue a paper ballot 
to in-person voters other than a mail ballot with the required envelope and eligibility check by 
potentially fallible signature verification. It is the (incorrectly labeled "flat ballot") paper ballot 
voted in person without attached identifying envelope that demonstrates anonymity to the voter 
and should be an option at every in person voting location as instructed by lawin CRS 1-7. 
Harvie Branscomb 7/13/2015 




